De Diamantprijs
De diamant prijs kunt u het beste vergelijken bij verschillende diamantairs. Diamant (briljant) prijs kan flink verschillen. Let op de diamantprijs. De diamant verdringt goud als belangrijkste bestanddeel van sieraden. De Indiase juweliersmarkt is de derde diamantmarkt ter wereld geworden, na de Verenigde Staten en Japan. Diamanten worden door Indiërs en Chinezen ook steeds meer gezien als beleggingscategorie. In Amsterdam verwelkomen diamanthandelaren steeds meer Chinese toeristen, die vaak bereid zijn tot aankopen van beleggingsdiamant. Als beleggingscatergorie heeft diamant een aantal voordelen. De diamantprijs ontwikkelt zich stabieler dan de goudprijs.
Nadelen van Diamantprijs
De waarde van een diamantbelegging zal over het algemeen minstens met het niveau van de inflatie oplopen. Een belangrijk nadeel van losse stenen is dat deze relatief moeilijk verhandelbaar zijn en dat er geen inkomen zoals rente of dividend uit komt. Daarnaast is het uiterst belangrijk met een betrouwbare diamantair zaken te doen om zeker te zijn van de kwaliteit en echtheid. Kosten van bewaring en verzekering en de kans op verlies of diefstal verlagen bovendien ook nog eens het werkelijke rendement. Voor Aziaten kan diamant bij gebrek aan toegang tot effectenmarkten een relatief gunstige beleggingscategorie zijn. Voor westerlingen bieden derivaten op korte termijn waarschijnlijk uitkomst.
Diamantaandelen
Op de Canadese effectenbeurzen staan enkele aandelen genoteerd in mijnbouwbedrijven die diamant winnen, maar deze zijn over het algemeen slecht verhandelbaar en moeilijk te volgen. Een indirecte manier om te profiteren van de groei van de markt voor luxe juwelen is via aandelen in producenten van sieraden, zoals het Franse LVMH en het Italiaanse Bulgari. LVMH, marktleider in de wereld op het gebied van luxe artikelen, heeft een samenwerkingsverband met mijnexploitant De Beers. Er is een juwelenmerk geïntroduceerd onder de naam De Beers in het topsegment van de markt. Het dagelijkse management wordt gevoerd door LVMH. Er zijn detailhandelsvestigingen in verscheidene steden.
Briljantprijzen
De prijs van een topkleur D, één karaat loepzuivere briljant steeg van circa $ 1.600 in 1971 tot circa $ 65.000 in 1980, het hoogtepunt van de markt. In 1985 werd nog maar $ 13.000 tot $ 15.000 betaald. Daarbij moet in aanmerking worden genomen dat de Amerikaanse dollar sinds 1980 in waarde was gestegen van E 0,86 tot circa E 1,59 in 1985. Later daalde de dollarkoers. De diamantprijzen bleven daardoor in euro’s gerekend laag.