Diamant slijpen

Diamant slijpen of diamant bewerken is een ambacht waarbij de ruwe diamant tot een sieraad wordt geslepen, klaar voor verkoop. Diamant slijpen is een ambacht, omdat het erg moeilijk is om een diamant te slijpen. Dit komt omdat diamant het hardste natuurlijke materiaal is dat er bestaat. Vroeger sleep men dan ook een diamant door een andere diamant te gebruiken, omdat men geen materialen had die harder en sterker waren dan de diamant. Tegenwoordig zijn er echter enkele slijpmiddelen ontwikkeld die de diamant wel kunnen slijpen.

De meeste slijpmiddelen om een diamant te slijpen, worden gemaakt van mineralogische materialen, zoals staalwol. Daarnaast kan men tegenwoordig door de huidige technologische ontwikkelingen kunstmatige slijpmiddelen maken, die harder zijn dan de diamant en dus perfect zijn om de diamant te slijpen. Enkele voorbeelden van kunstmatige slijpmiddelen die worden gebruikt om diamanten te slijpen zijn siliciumcarbide (ook wel Carborundum genoemd, de merknaam van het middel), synthetische diamant en kunstmatig alumina (ook wel aluminiumoxide genoemd).

Het proces van diamant slijpen
Voor er gestart wordt met het slijpen van de diamant, wordt er eerst nauwkeurig gekend hoe de ruwe steen van de diamant het beste genomen kan worden om het grootste gewicht van de diamant te behouden. Omdat diamant een duur materiaal is, is het logisch dat men zo veel mogelijk van de diamant wil behouden. Daarom is het belangrijk dat er nauwkeurig gekeken wordt hoe men dit kan doen.

Als men weet hoe men de diamant moet nemen voor het beste resultaat, kan men naar de volgende stap van diamant slijpen. Heeft men te maken met een zuivere kristalvorm van een octaƫder, dan wordt de ruwe steen eerst gezaagd. Heeft men te maken met een onregelmatige vorm, dan wordt er eerst gekloofd. Op deze manier bepaalt de kristalstructuur op welke wijze de diamant het beste geslepen kan worden.

Daarna wordt de ruwe steen gesneden. Na het snijden volgt het opzetten van het kruiswerk door de diamant te slijpen, door de diamant op de diamantschijf te leggen die bewerkt is met boord (diamantpoeder). Bij het slijpen van de diamant houdt men vaak minder dan de helft van de originele diamant over. Het slijpen van de diamant is een nauwkeurig werkje, dat wel enkele maanden kan duren voor de diamant helemaal klaar is. De laatste stap van het proces van het diamant slijpen, is het oppoetsen van de diamant zodat deze helemaal glimt en direct verkocht kan worden.

Diamant slijpen is een ambacht
Zoals al eerder vermeld, is diamant slijpen een echte ambacht. Het is een zeer nauwkeurig werkje, dat niet alleen veel concentratie maar ook veel vakkennis vereist. Om deze vakkennis op te doen en in de praktijk te brengen, moet je een opleiding doen voor diamantslijper. Pas als je deze opleiding hebt afgerond en iedere dag met diamanten bezig bent, kun je een diamant slijpen.